NextCloud: el núvol a casa

L’anunci de Google de deixar d’oferir espai il·limitat a Google Photos em va fer replantejar-me una mica tot això de tenir-ho tot en els seus serveis. El preu que Google demana per gaudir d’espai al seu núvol és molt raonable, i el servei i conveniència de Google Photos és clarament el millor del mercat. Llavors què xerres gamarús? Sortir de l’ecosistema de Google és més fàcil de dir que de fer, però cada vegada és més evident que cal estar preparat per si de cop i volta hem de prescindir-ne. Amb aquestes conclusions extretes de 3 minuts de reacció compulsiva vaig tenir-ho clar: cal tenir la infraestructura llesta per si van maldades! (no pun intended)

NextCloud

Com sempre, el software lliure és l’alternativa a tenir en compte si el que busquem és tenir control sobre les nostres dades. NextCloud és un conjunt d’aplicacions que configurem per a crear-nos la nostra pròpia suite al núvol. Tot i que va començar com una alternativa centrada en l’emmagatzemament al núvol, actualment consta de tota mena d’aplicatius integrats que permeten equiparar-ho a solucions integrals com la de Google. Ara mateix a NextCloud hi ha serveis de gestió de fitxers, client de correu electrònic, gestor de notes, ofimàtica en línia, calendari i agenda de contactes. Estic anomenant els aplicatius oficials, perquè després hi ha molts complements de tercers que s’integren a la perfecció. Per tal de gaudir de les nostres aplicacions haurem de configurar quelcom fent de servidor, i llavors hi podrem accedir des de qualsevol client web o dispositiu intel·ligent. En el meu cas n’he tingut prou amb una RaspberryPi 3B.

Què em cal?

Personalment he optat per una configuració bàsica sense gastar ni un euro, aprofitant tot de material que ja tenia, però tampoc serà la ruïna si us falta alguna cosa:

  • RaspberryPi 3B (PVP 40€)
  • MicroSD de 16GB (6€)
  • Cable ethernet (3€)
  • Pendrive USB de 256GB (20€)

Evidentment la connexió a Internet de casa és amb fibra òptica, ja que si tenim ADSL asimètric probablement la velocitat de pujada de la nostra connexió no serà viable. La RaspberryPi 3B no és el model més actual ni més potent, si teniu una Raspi 4 obtindreu un rendiment millor. Per provar si el servei us agrada és ideal, ja que són molt assequibles i el seu consum energètic és molt baix.

La meva configuració

Com que utilitzo un servidor amb poca potència, no he instal·lat el complement d’ofimàtica en línia. Tot i que la raó principal és que no tinc prou potència, també crec que no em cal, ja que la gràcia de l’ofimàtica al núvol és fer feina de manera col·laborativa, i no tinc previst fer comptes del meu núvol a ningú de fora del meu nucli familiar. Així doncs, l’utilitzo principalment per tenir tots els meus documents al núvol, tenir els meus calendaris i contactes sincronitzats, i per al backup automàtic de les fotos fetes des del mòbil.

I què, va bé?

Doncs de moment estic prou content. L’ús principal que li faig, el de servei d’emmagatzemament de fitxers al núvol, l’exerceix sense problemes. El client del mòbil funciona bé, i des de l’escriptori m’encanta ja que l’interfície és bastant personalitzable. Per compartir fitxers és molt útil, ja que podem generar enllaços tant a directoris com a fitxers amb moltes opcions (data de caducitat, contrasenya, comentaris, habilitar-ne o no la descàrrega, permisos de lectura o escriptura personalitzats…). A tall d’exemple, us posaré un enllaç a un directori compartit perquè en pogueu veure el rendiment i funcionalitat. És una carpeta compartida amb contuingut variat perquè pugueu veure la reproducció de vídeo i els comentaris. Per poder-hi accedir heu d’escriure documentalista.cat com a clau d’accés:

Tal com heu pogut veure és prou funcional, penseu que està corrent en una instal·lació bàsica i en un hardware molt limitat. Tot i això, el preu per l’emmagatzemament és difícil de superar, ja que som lliures de connectar un altre llapis de memòria o disc dur extern si veiem que ens cal més espai. Ara mateix tinc dos usuaris configurats amb 100GB per cada un, i tot plegat amb un simple llapis de memòria que no requereix alimentació externa i quasi no ocupa espai físic.

Podràs viure sense la suite de Google?

Ni puc ni vull. Encara que el rendiment fos brillant, sempre hi ha el factor interoperabilitat. Es poden compartir i sincronitzar directoris amb altres instàncies de NextCloud, però és evident que la millor interoperabilitat la tindrem a can Google, ja que tothom en forma part. Tinc uns 20GB d’espai a Drive, i com que he tret tots els fitxers que hi tinc, crec que trigaré a omplir-ho de fotos. Com que no tinc clar si podré viure sense la màgia de Google Photos, de moment estic preparat i amb la fototeca duplicada a NextCloud, però continuaré fent backup als dos núvols fins que em decideixi. Són molts anys acostumat a Drive, ara comença el procés d’adaptació. El que ja és evident és que els documents personals es queden a casa.